top of page

Kahve, Kafein ve Sağlık

Güncelleme tarihi: 7 May 2021

Kahve ve çay dünya çapında en popüler içecekler arasındadır ve önemli miktarda kafein içerir, bu da kafeini en çok tüketilen psikoaktif madde yapar. İnsanlar uyanıklığı ve iş üretkenliğini artırmak için kahve içecekleri kullanırlar.

-Kafein emilimi, yutulduktan sonra 45 dakika içinde neredeyse tamamlanır ve kafein kan seviyeleri 15 dakika ila 2 saat sonra zirve yapar.




Orta dozlarda (40 ila 300 mg) kafein, adenozinin etkilerini antagonize edebilir ve yorgunluğu azaltabilir, uyanıklığı artırabilir. Bu zihinsel faydalar en çok uykusuzluk durumlarında telaffuz edilse de, kafein uzun süreli uyku yoksunluğundan sonra performanstaki düşüşü telafi edemez. Yorgunluk üzerindeki etkilerinden beklendiği gibi, günün ilerleyen saatlerinde kafein tüketimi uyku gecikmesini artırabilir ve uyku kalitesini düşürebilir.



Ek olarak kafein, özellikle yüksek dozlarda (her seferinde> 200 mg veya günde> 400 mg) ve anksiyete veya bipolar bozuklukları olanlar dahil hassas kişilerde anksiyeteye neden olabilir. Kafeinin uyku ve anksiyete üzerindeki etkilerindeki kişiler arası farklılıklar büyüktür. Bu farklılıklar, kafein metabolizması hızındaki farklılıkları ve adenosin reseptör genindeki varyantları yansıtabilir.

Alışılmış tüketimden sonra kafein alımını bırakmak, baş ağrısı, yorgunluk, azalmış uyanıklık ve depresif ruh hali gibi yoksunluk semptomlarına ve bazı durumlarda grip benzeri semptomlara yol açabilir. Bu semptomlar, kafein alımının kesilmesinden 1 ila 2 gün sonra, toplam 2 ila 9 günlük bir süre ile tipik olarak zirveye ulaşır ve kafein dozunun kademeli olarak indirgenmesiyle azaltılabilir.

Ek olarak enerji içecekleri tüketen kişilere kafein içeriğini kontrol etmeleri ve yüksek tüketimden (her seferinde> 200 mg kafein) veya alkol ile birlikte tüketimden kaçınmaları tavsiye edilmelidir.

İleriye dönük çalışmalarda, gebeler için daha yüksek kafein alımı, daha düşük doğum ağırlığı ve daha yüksek gebelik kaybı riski ile ilişkilendirilmiştir.

Yüksek kafein alımının çeşitli yan etkileri olabilir ve hamile olmayan yetişkinler için günde 400 mg, hamile ve emziren kadınlar için günde 200 mg kafein limitleri önerilmiştir.

70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page