İBH HAKKINDA
ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞI
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıklarının (IBD) türleridir. İnflamatuar barsak hastalıklarının (IBD) insidansı ve prevalansı dünya çapında hızla artmaktadır. İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) gelişimi, çevresel faktörlerle karmaşık etkileşimler, bağırsak florasındaki değişiklikler, çeşitli yatkınlık gösteren genetik özellikler ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler tarafından etkilenir. Diyet, hastalığın başlangıcı ve şiddeti için umut verici ve değiştirilebilir bir çevresel risk faktörüdür.
IBH
Hastalığın alevlenme döneminde, çoğu hastada düşük lifli bir diyet önerilir. Remisyon döneminde ise, alkol ve sülfür içeren ürünlerin aşırı tüketiminin hastalık seyrine olumsuz etkisi olabilir. Ayrıca, IBD tedavisini tamamlamak amacıyla farklı diyet yönetimleri kullanılmaktadır.
Kronik inflamasyonun yanı sıra sürekli kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle, IBD'li hastalar, demir, kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, folik asit, çinko, magnezyum ve A vitamini de dahil olmak üzere beslenme faktörü eksiklikleri riski artmıştır. Ayrıca, tüm IBD hastaları için tek bir ortak diyetin olmadığı unutulmamalıdır; her biri benzersizdir ve diyet önerileri, hastalığın seyri, geçmiş cerrahi işlemler ve farmakoterapi türüne bağlı olarak her bir hastaya bireysel olarak geliştirilmelidir.