IBS ishal, kabızlık veya ishal ve kabızlık arasında değişen bağırsak durumuna ek karın ağrısı ile karakterize kronik fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur.
Dünya nüfusunun yaklaşık % 13'ü IBS semptomlarından muzdariptir. IBS ayrıca artan ilaç tüketimi, düşük yaşam kalitesi ile ilişkilidir. IBS, değiştirilmiş beyin-bağırsak etkileşimleri, mikrobiyom değişiklikleri, viseral veya merkezi aşırı duyarlılık, anormal gastrointestinal hareketlilik, psikososyal faktörler ve gıda aşırı duyarlılığı dahil olmak üzere heterojen ve tam olarak anlaşılmamış bir patofizyolojiye sahiptir. Bu nedenle, bu bozukluk için standartlaştırılmış ve evrensel olarak kabul edilmiş bir tedavinin olmaması şaşırtıcı değildir.
Bununla birlikte, diyet tetikleyicilerinin IBS semptomlarının oluşumu üzerindeki etkisi her zaman geniş çapta kabul edilmiştir. IBS hastalarının çok yüksek bir yüzdesinin semptomlarını gıda alımı ile ilişkilendirdiğini gösterilmiştir. Karbonhidratlar, yağlı yiyecekler, kahve, alkol ve sıcak baharatlar en sık bildirilen tetikleyicilerdir.
Bugün birlikte diyet faktörü adına konuşmuş olacağız.
-
IBS semptomlarını iyileştirdiği gösterilen diyet stratejileri arasında nane yağı, belirli probiyotik formülasyonlar, psyllium takviyesi, birinci basamak IBS diyet önerileri ve düşük FODMAP diyeti bulunur.
-
Düşük FODMAP diyeti uygulayan IBS hastalarının karın ağrısı, şişkinlik ve ishalde önemli bir azalma olduğunu bulmuştur.
-
FODMAP’ lerin IBS patogenezindeki rolüne dayanarak düşük FOMDAP diyeti, genel olarak
IBS semptomlarını iyileştirme amacıyla bu karbonhidratların diyet alımını kısıtlar. Besinler “yüksek FODMAP” ve “düşük FODMAP” olarak sınıflandırılır. Geriye dönük ve ileriye dönük kontrollü çalışmalardan elde edilen biriken kanıtlar, diyetteki FODMAP kısıtlamasının viseral aşırı duyarlılığı olan IBS hastalarının belirgin semptom iyileşmesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
-
Tüm IBS alt tiplerinin hastaları, düşük FODMAP diyetini uyguladıkları zaman dışkı kıvamında daha fazla memnuniyete sahiptir. IBS hastalarının diyetinden FODMAP'lerin
çıkarılmasının, bireylerin% 68-86'sında gastrointestinal ve ekstra-intestinal semptomlarda önemli bir iyileşme ile sonuçlanması beklenmektedir.
-
Prebiyotikler ve glütensiz diyetin IBS semptomlarını iyileştirdiği sürekli olarak gösterilmemiştir. Fakat glutensiz diyet için kişiler yalnızca veya esas olarak gluten veya buğdayla bağlantılı semptomlardan şikayet eden IBS hastaları ise, birinci basamak diyet tedavisi olarak glutensiz diyetten yararlanabilir.
-
IBS hastaları için diyet, bir beslenme uzmanı tarafından yakından izlenmesini gerektiren karmaşık bir diyet stratejisidir. Gluten / buğday alımından kaynaklanmayan veya gluten / buğday alımına bağlı olmayan semptomlarını gıdayla bağlantılı olarak bildiren IBS hastalarında, Düşük FODMAP diyet en iyi seçenek gibi görünmektedir.
Dyt.Melike PEKCAN
Comments