top of page

İBS DURUMUNDA DİYET DANIŞMANLIĞI

UZM.DYT.MELİKE PEKCAN

İBS semptomları için olası tetikleyiciler; stres, menstrüasyon ve diyettir. Diyet, İBS’de en yaygın hızlandırıcı veya şiddetlendirici faktördür. Hastaların çoğu İBS semptomlarını tükettikleri besinlerle ilişkili olduğunu belirtir. Dünyanın birçok yerinde, düşük FODMAP diyeti İBS için kabul edilmiş diyet tedavisidir.

Düşük FODMAP Diyeti, İBS semptomlarını azaltmada etkilidir ve kısa dönemde en büyük kazanımları sağlar. IBS'li bireylerde semptomları azaltır ve yaşam kalitesini arttırır. Bu diyet, gaz üretimini ve lüminal distansiyonu azaltmak için kolondaki fermente edilebilir yükü azaltarak gastrointestinal semptomlarda rahatlama sağlar. Ayrıca düşük FODMAP diyeti tek başına bir kaçınma diyeti değil, bir teşhis aracıdır. Tetikleyici besinlerinizi keşfetmeye yarar.

Danışmanlık Detayları 

Danışmanlık sistemimde ise öncelikle kişinin hastalık belirtileri adına detaylar ve beslenme sürecini öğreniyorum. Diyet yönetim adına gaita ve gaz, şişkinlik, karın ağrısı takibi için özel formlar/ testler iletiyorum. Kişi anket formunu ilettikten sonra randevu planlıyoruz. Bu bizim ilk görüşmemiz oluyor. Kişi için uygunsa birlikte Düşük FODMAP Diyetine başlangıç yapıyoruz. Her hafta düzenli olarak görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreçte bağırsak durumu takibini günlük form üzerinden yapıyoruz. Yaklaşık olarak ilk 4 hafta tam diyet uygulaması sonrasında adım adım kişiye özel olarak besinleri deneme aşamasına geçiyoruz. 

Danışmanlık İçerikleri;

1- Düşük FODMAP Diyeti Örnek Alışveriş Dosyası

2- Fonksiyonel Tıp Notları

3- Takipli Yaşam Kalite ve Beslenme Günlüğü Formu

4- IBS Rehberi

5- Düşük FODMAP Diyeti Yasaklar/ Serbest Besinler Dosyası 

6- Kişiye Özel Takviye Kullanım Dosyası 

Düşük FODMAP Diyeti Nedir?

Genel olarak bakteri üremesini besleyen belli karbonhidrat türlerinin diyetten dışlanmasıdır. FODMAP'ler moleküler boyutları, ince bağırsakta emici özellikleri ve fermente edilebilirlikleri ile tanımlanan yalnızca 1-10 şeker içeren, sindirilemeyen geniş bir karbonhidrat sınıfıdır. FODMAP'ler çok çeşitli sebzelerde, meyvelerde, buğday ve tahıl gruplarında, süt ve süt ürünlerinde, baklagillerde ve tatlandırıcılarda yaygındır. Düşük FOMDAP diyeti, genel olarak IBS semptomlarını iyileştirme amacıyla bu karbonhidratların diyet alımını kısıtlar. Besinler “yüksek FODMAP” ve “düşük FODMAP” olarak sınıflandırılır. Özellikle FODMAP'lerden düşük bir diyetin İBS popülasyonunda etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir.

Uzm.Dyt.Melike PEKCAN- IBS ve Düşük FODMAP Diyetisyeni

colon-cancer-symptoms-1528129794.jpeg
bottom of page