top of page

HİSTAMİN DİYETİ

Histamin, bazı yiyecek ve içeceklerde doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Histamin ayrıca toz, polen veya gıda alerjenleri gibi alerjenlere maruz kaldıklarında bağışıklık sistemi hücrelerinden de salınır.

- Histamin intoleransı aynı zamanda bağırsaktan kaynaklıdır.

- Gıdalardan alınan histamin, diamin oksidaz (DAO) enzimi tarafından sindirim sisteminde parçalanır. DAO eksikliğiniz varsa, aşırı histamin, bağırsağınızda ve vücudunuzda alerjik reaksiyon semptomlarına ve bağışıklık tepkilerine neden olabilir.


Bununla birlikte, DAO aktivitesi, bağırsak mukozasının bütünlüğünün bir belirteci olarak önerilmiştir. İnflamatuar barsak hastalıklarında azalmış DAO aktivitesi, mukozal hasarın derecesi ile ilişkilidir. Crohn hastalığında DAO, hastalık değerlendirmesi için bir belirteç olarak tartışılmaktadır.

Ayrıca Crohn hastalığında ve ülseratif kolitte etkilenen mukozada histamin içeriği ve salgısının önemli ölçüde arttığı bulundu.

Ek olarak, histaminin bağırsaktaki mukozal reaksiyonlara katkıda bulunduğu ve kolonik inflamasyonun derecesini yansıttığı sonucuna varılmıştır.




146 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page