top of page

SİBO

Güncelleme tarihi: 18 Ara 2022


SIBO bir sindirim bozukluğu değildir. Daha ziyade, belirli bir disbiyoz tipini gösteren bir laboratuvar bulgusudur. Birçok hastalık ve belli ilaç gruplarının sürekli kullanımı #sıbo ya katkıda bulunur ( ıbs, hipotiroidizm, romatoid artrit, huzursuz bacak sendromu, rozasea ve #nonçölyakglutenhassasiyeti , proton pompası inhibitörleri kullanımı, #h.pylori .. ).


SIBO tanımı ise İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesidir. Bu durum bağırsak dengesini bozarak hazım problemlerine yol açar.

-

Belirtileri; gaz, ishal/kabızlık, karın ağrısı/kramp, B12 vitamin eksikliği, besin emilim bozukluğuna bağlı olarak diğer vitamin/ mineral/ yağ emilim bozuklukları, yorgunluk/halsizlik ..

-

Yüksek oranda basit şeker ve basit karbonhidrat tüketimleri hastalığı olumsuz olarak etkiler.

-

Sibo için altta yatan sebebi bulmak en iyi çözümü sağlayacaktır. Düşük FODMAP diyeti, spesifik karbonhidrat diyeti (SCD) ve #elementaldiet SIBO'ya yardımcı olabilir.

-

SCD diyeti ve #elementaldiet düşük FODMAP diyetinden bile daha kısıtlayıcı olduğundan, öncelikli olarak tercih edilmeyebilir. Bununla birlikte, Düşük FODMAP diyeti semptom yaşayan hastalara yardımcı olabilecek potansiyel bir SIBO diyetidir.

Diyet tetikleyicilerinizi belirlemek, SIBO'yu iyileştirmek için atabileceğiniz en önemli ve erişilebilir adımlardan biridir. Bireysel ihtiyaçlarına göre diyet planlanmalıdır.

-

Terapötik diyetler, iltihabı ve semptomları sakinleştirmenize yardımcı olmak için kısa süreli eliminasyon diyetleri olacak şekilde tasarlanmıştır. İlk eliminasyon aşamasından sonra, yiyecekleri yeniden sunacak ve belirgin semptomları izleyeceksiniz. Herhangi bir reaksiyon fark etmezseniz, o yiyeceği güvenle diyetinize geri ekleyebilirsiniz. Tepkileriniz varsa, o yiyeceklerden kaçınmaya devam edebilirsiniz. Bu sürecin amacı, en kötü tetikleyicilerinizi belirlemenize yardımcı olmaktır. Uzun vadeli hedef, sizin için sorunlu yiyecekleri yemekten kaçınırken diyetinizi mümkün olduğunca genişletmektir.

Diyet uygulaması şişkinlik, gaz ve karın ağrısı gibi SIBO semptomlarını hafifletmek için faydalı olabilir.

SIBO hastalarında, bağırsak bakterileri fruktoz, laktoz, oligosakkaritler, disakkaritler ve monosakkaritler gibi karbonhidratları fermente ederek gaz oluşumuna ve yukarıda bahsedilen semptomlara neden olur.

-

Düşük FODMAP (fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller) diyeti muhtemelen SIBO için en iyi bilinen diyettir; bununla birlikte, etkinliğine ilişkin çoğu veri, SIBO ile önemli klinik örtüşen IBS'ye dayanmaktadır.

İnce bağırsakta yaşayan seçili bakteriler, FODMAP’leri tüketerek gelişir, bu nedenle sayılarının sınırlandırılması, bakterileri büyüme ve çoğalma için gerekli olan çok ihtiyaç duyulan beslenmeden mahrum bırakır.

-

Etkili olmasına rağmen, FODMAP diyetleri karmaşık olabilir ve uzman rehberliği olmadan uyulması zor olabilir. Çoğu hasta, diyetin farklı aşamaları, tetikleyici tanımlama, gıdaların yavaş eliminasyonu ve günlük diyete yeniden dahil edilmesi konularında profesyonel uzmanlıktan yararlanmalıdır.

-



301 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page