1. STRESLİ BAĞIRSAK
Stres ve bağırsak sağlığınız yakından ilişkilidir. Zihinsel durumunuz bağırsaklarınızı etkilerken, bağırsak sağlığınız da düşünce yapınızda etkin olacaktır. Yüksek stres durumunda bağırsağınızda belli tipte bakterilerde aşırı çoğalmalar meydana gelir, Candida aşırı büyütmesi ve SİBO buna örnektir.
Bu tür bağırsak modeline sahip kişilerde libido da azalma, uykusuzluk, hormon dengesizlikleri, endişe/ kaygı sorunları, sıklıkla kabızlık gözlemlenir.
2. ZEHİRLİ BAĞIRSAK
Her geçen gün binlerce toksine maruz kalırız. Bu maruziyet enflamasyonu tetikler ve sızdıran bağırsağa neden olur.
Bu tür bağırsak modeline sahip kişilerde cilt sorunları, sağlıksız saç ve tırnak yapısı belirgindir. Karın krampları, gaz/şişkinlik problemleri, gıda hassasiyetleri mevcuttur. IBS gibi hastalık oluşumlarının temelini oluşturur. SİBO gelişebilecek diğer hastalıklardandır.
Toksik yükü azaltmaya yönelik organik besin seçimleri, uygun cilt ürünleri seçimi hayat kalitenizi olumlu etkileyecektir. Gıda hassasiyetlerinizi belirmek, tetikleyici besinlerinizi keşfetmek için uygun anti-enflamatuar diyetler yapmanız uygundur.
3. DİSBİYOTİK BAĞIRSAK
Yüksek rafine gıdalar, trans yağlar ve şekerli beslenmek bağırsak dengesizliğinizin temelini oluşturur. Gereksiz antibiyotikler, antiasitler ( mide koruyucular), doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da daha fazla disbiyoza neden olabilir. Disbiyotik bir bağırsak da sızdıran bağırsağa neden olur. Yine inflamasyon artacaktır.
Bu tür bağırsak modeline sahip kişilerde şeker istekleri, kabızlık/ishal, yüksek gaz, gıda hassasiyetleri mevcuttur. Aynı zamanda takıntılı ve endişeli duygu durumlarına neden olabilir.
İyileşmeniz için düşük FODMAP diyeti sizin için etkin olabilir. Şeker, işlenmiş gıdalardan ve alkolden uzak durmanız önerilir.
4. OTOİMMÜN BAĞIRSAK
Özellikle gluten ve süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz olabilir. Sıklıkla antibiyotik almak intolerans durumunuzun gelişimine neden olmuş olabilir.
Bu tür bağırsak modeline sahip kişilerde alerjik bünye, zayıflamış bağışıklık sistemi, cilt problemleri, gluten hassasiyetleri, otoimmün hastalıklar ortaya çıkabilir.
Gıda hassasiyetlerinizi keşfetmek için eliminasyon diyetleri uygulamak iyi bir yönetimdir. İltihaplanmaya neden olacak gıda grupları diyetten çıkarılmalıdır.
5. MİDE İLE İLİŞKİLİ BAĞIRSAK
Mide ekşimeleri, şişkinlik, gaz sorunları sizin için oldukça yüksektir. Genellikle çok hızlı yemek yemenin veya zayıf sindirimin bir sonucudur. Mide koruyucular, gece geç saatlerde öğün tüketimini, yüksek kahve- siyah çay alımı, sigara içiyor olamak sorunların çıkış nedeni olabilir.
Bu tür bağırsak modeline sahip kişilerde mide yanması, yemekten sonra dolgunluk hissi, yemekten sonra şişkinlik, gaz, yemekten 1-2 saat sonra açlık hissi sizin sorunlarınızdır.
Sindirimi desteklemek için doktorunuzun tavsiyesi ile sindirim enzimleri kullanmak etkin olabilir. Narenciye grupları, itüzümü sebzeleri ve yağlı yiyecekler sizin için tetikleyici olacaktır.
Çok teşekkür ederiz.