•Fibromiyalji(FM), yorgunluk, eklem sertliği, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, gastrointestinal ve bilişsel bozukluklar dahil olmak üzere somatik ve psikolojik belirtilerin bir gruplaşması ve yaygın kronik ağrı ile karakterize edilen karmaşık, çok faktörlü bir sendromdur.
•Son kanıtlar, düşük dereceli sistemik inflamasyonun, prooksidatif durumun baskınlığı ve yetersiz antioksidan kapasitenin, hastalığın gelişimine katkıda bulunabileceğini, ağrı eşiğini azaltabileceğini ve yorgunluk ve duygudurum bozukluklarını indükleyebileceğini göstermektedir.
Mineraller ve vitaminler dahil diyet bileşenlerinin dengesizliği, FM gelişiminde kritik bir rol oynayabilir.
•Bazı çalışmalar FM hastalarında düşük serum D vitamini seviyeleri ile kronik ağrı, depresyon ve anksiyete arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmüştür. Yapılan çalışmalar D vitamini takviyesinin yararlı bir etkisi olduğunu bildirmiştir. Ancak serum D vitamini düzeylerini test edilmesi önemlidir ve D vitamini eksikliği için risk faktörleri mevcut olduğunda takviye önerilir.
•Mineral durumu ile ilgili olarak, birkaç çalışma FM hastalarında hücre içi magnezyum içeriğinde bir azalma olduğunu göstermiştir. Magnezyum eksiklikleri, tipik FM semptomları olan düşük dereceli inflamasyon, kas güçsüzlüğü ve parestezi ile büyük ölçüde ilişkiliydi. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, diyetle alınan düşük magnezyum alımının FM hastalarında kötüleşen ağrı eşiği parametreleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir.
-Sızma zeytinyağı (EVOO), yüksek konsantrasyonda fenolik bileşiklerle karakterizedir. Antioksidan içeriği ile birlikte diyete eklenmesi önerilir. Yine antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler diyete eklenmelidir.
•FM hastalarında sıklıkla mide bulantısı, karın ağrısı, yorgunluk, yorgunluk, kronik ağrı ve duygudurum bozukluğu gibi glutenle ilgili çeşitli bozukluklarla önemli ölçüde örtüşen gastrointestinal semptomlar vardır, bu da bu tür hastalarda olası bir koelyak dışı glüten duyarlılığı birlikteliğini düşündürür.
Düşük FODMAP diyeti IBS tedavisinde önemli faydalar göstermiştir. FM hastalarının% 70'i IBS'denmuzdarip olduğundan, Düşük FODMAP diyetinin FM denekleri için faydalı olabileceği varsayılmıştır.
•Yüksek vücut kitle indeksinin, obezitenin FM semptomlarını kötüleştirebileceğini düşündüren bir dizi kas-iskelet sistemi rahatsızlığı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Fazla olan vücut yağı azaltılmalıdır.
Dyt.Melike PEKCAN
Comments