top of page
Taze orman meyveleri

Online Beslenme ve Diyet

Online diyet/beslenme ve danışmanlık sistemimde sizi günlük/ haftalık olarak Whatsapp/ Mail üzerinden takip ediyorum. Başlamaya karar verdiğinizde beslenmenizi ve yaşam akışınızı ayrıntılı olarak tanımak için size anket formu gönderiyorum, uygun bir zamanda ilk görüşmemizi yapıyoruz. 

 

Programımızın esas amacı sağlık düzeyinizi yükselterek, size uygun sürdürülebilir beslenme sistemini birlikte oluşturmak ve hedefinize yönelik olarak ilerlemek.

-Diyet planları her zaman için kişiye özel olarak hazılanır. Kişisel ihtiyaçlarınız, besinlere ulaşılabilirlik düzeyiniz, kişisel tercihleriniz ve yaşam akışınıza uygun seçimler doğrultusunda diyetiniz planlanmaktadır.

IBS ve Diyet
Özel Danışmanlık Detayları

Öncelikle kişinin hastalık belirtileri adına detaylar ve beslenme sürecini öğreniyorum. Diyet yönetim adına gaita ve gaz, şişkinlik, karın ağrısı takibi için özel formlar/ testler iletiyorum. Kişi anket formunu ilettikten sonra randevu planlıyoruz. Bu bizim ilk görüşmemiz oluyor. Kişi için uygunsa birlikte Düşük FODMAP Diyetine başlangıç yapıyoruz. Bu diyet IBS için kabul görmüş bir diyet yönetim protokolüdür. Semptomlarınızda iyileşmeler ve daha iyi bir bağırsak dengesi sağlamak diyet hedefimizdir. Danışanlarım bu diyet yönetimi ile başarılı sonuçlar elde ediyor. Danışmanlık deneyimlerini okuyabilirsiniz. Özellikle semptomlarda %50-80 azalma mümkün. Her hafta düzenli olarak görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreçte bağırsak durumu takibini günlük form üzerinden yapıyoruz.

-

Yaklaşık olarak ilk 4 hafta tam diyet uygulaması sonrasında adım adım kişiye özel olarak besinleri açarak yeniden giriş aşamasına geçiyoruz. Yaklaşık olarak toplam 8-12 haftada kişinin tüketimine uygun olan ve olmayan tüm tetikleyici besinleri ve porsiyonlarını belirlemiş oluyoruz. Tabi bu sürecin yönetimi her zaman için kişiye özeldir.

Danışmanlık İçerikleri;

1-Aylık Olarak Değerlendirilen Ölçekler

- İBS semptom şiddet skoru (İBS-SSS),

- İBS yaşam kalitesi ölçeği (İBS-YKÖ)

- Bristol dışkılama skalası değerlendirmesi

2- Düşük FODMAP Diyeti Örnek Tarifler

3- Takipli Yaşam Kalite ve Beslenme Günlüğü Formu

4- IBS Rehberi

( Genel Yaşam Tarzı ve Diyet Tavsiyesi Notları,

Meditasyon ve Yoga Örnek Videolar)

5- Besin Seçim Rehberi

6- Kişiye Özel Takviye Kullanım Dosyası 

Düşük FODMAP Diyeti Nedir?

Genel olarak bakteri üremesini besleyen belli karbonhidrat türlerinin diyetten dışlanmasıdır. FODMAP'ler moleküler boyutları, ince bağırsakta emici özellikleri ve fermente edilebilirlikleri ile tanımlanan yalnızca 1-10 şeker içeren, sindirilemeyen geniş bir karbonhidrat sınıfıdır. FODMAP'ler çok çeşitli sebzelerde, meyvelerde, buğday ve tahıl gruplarında, süt ve süt ürünlerinde, baklagillerde ve tatlandırıcılarda yaygındır. Düşük FOMDAP diyeti, genel olarak IBS semptomlarını iyileştirme amacıyla bu karbonhidratların diyet alımını kısıtlar. Besinler “yüksek FODMAP” ve “düşük FODMAP” olarak sınıflandırılır. Özellikle FODMAP'lerden düşük bir diyetin İBS popülasyonunda etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir.

Saygıdeğer diyetisyenimle IBS/D hastalığım sebebiyle görüşmeye başladık. Uzm Dr tavsiyesi ile düşük fodmap diyetine yönlendirildim. Birçok diyetisyen ile görüştüm ama Melike hanım kadar süreci normalleştirerek anlatan, kaygımı azaltan kimse olmadı. İyi ki Melike hanım. Düsük fodmap diyeti uzun, yorucu, stresli ve zor aşamalardan oluşuyor ama iyileştiğinizi fark ettikçe herseye değer olduğunu fark ediyorsunuz. Melike hanım IBS hastaları için birçok akademik ölçek ile çalışıyor.İyileştiğinizi sadece kendinizde olan değişikliklerden değil verilerle de ölçebiliyorsunuz. Günlük takip, haftalık planlama, aylık değerlendirme süreci ile beraber hergün Melike hanım ile birliktesiniz her türlü sorunuza sabırla ve içtenlikle cevap veriyor olması için ayrıca minnettarım. Diyetin karmaşıklığını, neyi ne kadar ve nasıl kullanmam gerektiğini güncel araştırmalardan verdiği örneklerle anlatması kendimi çok güvende hissettiriyor. Kısacası bilgisine hayranlığımı gizleyemem.Diyetimin 6. Ayındayım sayesinde artık İYİYİM diyebiliyorum bu mutluluğu bu hastalıktan muzdarip olanlar daha iyi anlar ve biliyorum ki Melike hanım ile bu yola çıktığım ve onu tanıdığım için kendimi hep sanşlı hissedeceğim. Bu hastalıktan dolayı diyet sürecine hazırlanan herkesin bu süreci doğru yöneten biri ile yola çıkmasını tavsiye ederim çok araştırın sorun sorgulayın çünkü süreç uzun, kompleks ve iyileşme zamanla olduğu için motivasyonunuz düşebilir bu durumlarda sizi destekleyecek sizi cesaretlendirecek bir diyetisyeninizin olması çok çok önemli .Verdiğiniz emek ve sabır için minnettarım ve bilginize hayranlığım baki olacaktır Melike hanımcım.


Uzun yıllardır İBS hastalığından muzdaribim. Bu bir aylık süreçte önceki dönemlerime kıyasla çok çok daha iyiyim. Elbette inişli çıkışlı kısa bir dönem oldu ancak birlikte güzel toparladığımızı ve süreci iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Bu hastalıkta vücudun hangi besine ne reaksiyon verdiğini öğrenmek çok önemli. Buna vesile olduğunuz için teşekkür ediyorum. Üstelik hayatıma yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı faaliyetleri eklememi sağladınız. Bunun dışında kendimi “hiç kilo veremeyen biri” olarak mimledikten sonra sizinle kilo verebildiğimi görmek de benim için çok değerliydi. Mesleğinizde başarılarınızın devamını dilerim. Umarım benim gibi bir çok kimsenin şifa bulmasına vesile olursunuz. Çünkü gerçekten çok kısıtlayıcı zor bir hastalık..

Gastroenteroloji doktorumun Düşük FODMAP diyetini önermesinden  sonra tanıştığım Melike hanımla çok keyifli bir süreç geçirdik. Uzun süredir glutensiz beslenmeye çalışan biri olarak bağırsak sağlığı konusunda doğru bildiğim ve uyguladığım  pek çok şeyin aslında yanlış olduğunu fark ettim. Bu süreçte göstermiş olduğu ilgi ve alakaya çok teşekkür ederim.

Yıllardır ne diyetler denesem geçmeyen şişkinliğim, hiç bitmeyen karın sancılarım için her şeyi denemeye hazır halde, İBS için düşük FODMAP diyetini araştırırken sevgili Melike Pekcan'ı buldum. İyi ki buldum. Tek başıma mı yapsam diye düşündüğüm diyetin ne kadar komplike olduğunu, yeterli besin alabilmek ve gerekli takviyeleri belirleyebilmek için gerçekten bir uzmana ihtiyaç olduğunu gördüm. Bir sporcu olarak nasıl beslenmem gerektiğini bilmediğimi de gördüm. Asıl amacımın sadece ibs semptomlarımı geçirmek olmasına rağmen doğru beslenme ile yağ düzeyimin azalıp kaslarımın belirginleştiğini görmek de ayrı bir mutluluk oldu. Öncesinde şişkinlik olmasın diye aç kalırken, az yerken ve sonra bir noktada patlayıp aşırı yerken şimdi çok daha fazla yemek yememe rağmen kilomu çok iyi koruduğumu gördüm. Bu şekilde beslenerek hayatımda ilk defa karnımı şiş değilken görebiliyorum. Bir gün değil, haftalarca ve artık aylardır bunu koruyabildiğimi görmekse iyileştiğimi gösteriyor. Aynı zamanda yeme bozukluğum açısından da her zaman konuşabilmek, yardım alabilmek, farkındalık kazanabilmek de iyileşmemi sağlayan etkenlerden biri oldu. Her zaman sorularıma bilimsel araştırmalar doğrultusunda güncel bilgilerle cevap veren, desteğini eksik etmeyen ve büyük ölçüde iyileşmemi sağlayarak hayat kalitemi kat kat arttırmış olan Melike Pekcan'a ne kadar teşekkür etsem azdır.

IBS teşhisi koyulduktan yaklaşık 10 gün sonra Melike Hanım’la tanıştık ve online haftalık görüşmelerimize başladık. Kendisine danışmaya başladığımda korkunç mide, bağırsak ağrısı ve kabızlık şikayetlerim vardı. Bir de bu ağrıların yanı sıra büyük bir şişkinlik de yaşıyordum.
Kendisinin önerisiyle Düşük FODMAP diyetine başladık ve ilk 3-4 haftanın içinde mucize gibi bütün şikayetlerim tek tek azalmaya başladı. Simdi ikinci ayin içindeyiz  ve nerdeyse hiç bir şikayetim kalmadı diyebilirim. Hala tedaviye devam ediyoruz ve sonlandığında sanırım IBS ile nasıl yasamam gerektiğini, neyi yiyip neyi yememem gerektiğini ya da ne miktar yemem gerektiğini çok iyi anlayacağıma ve hayatimi bu hastalıkla nasıl yaşayacağıma dair her şeyi bileceğime eminim. IBS ile tek başınıza bas etmek çok zor fakat profesyonel ellerde olunca ise çok kolay. İyi ki varsınız Melike Hanım. Sağlığımı geri alabildiğim için çok ama çok mutluyum. Her şey için  teşekkür ederim.

bottom of page